De Muze van Zuid

Hierbij een voorproefje van het programma van de Muze van Zuid 2018. Kijk vooral vaker op deze pagina, want in de komende maanden zullen we hieraan steeds nieuwe spannende programma-onderdelen toevoegen.

Begin februari start de kaartverkoop.

wijzigingen voorbehouden

vrijdag 25 mei 2018

13:30 & 15:30 Muziekwandeling: Huib Ramaer, verteller & gids

De muziekwandeling laat je op een leuke, laagdrempelige manier kennismaken met de geschiedenis van de wijk, haar componisten, musici en architectuur. Je hoort Huib vertellen en luistert naar muziek van bijvoorbeeld Van Bree terwijl je door zijn lommerrijke straat stapt. Je wandelt langs het Vondelpark, beluistert live verhalen over Géza Frid, Julius Röntgen, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum en Marjo Tal, hoort historische opnames van hun uitvoeringen en ziet de voordeuren van waaruit ze zich naar hun concerten spoedden. Op de Willemsparkweg loop je langs De Suite, het kleine concertzaaltje dat van 1961 tot 1984 aandacht gaf aan jonge musici en nieuwe Nederlandse muziek. Je ziet de woonhuizen van Diepenbrock en Vermeulen, of loopt langs de studio van Oskar Back. Je staat voor het huis van Frieda Belinfante en krijgt meer te weten over haar relatie met Henriëtte Bosmans en haar rol in het Nederlandse verzet.

Drie schoolvoorstellingen in het Theaterhuis, tijden n.t.b.

Scholieren uit het primair onderwijs horen de muziek achter de namen die ze alleen kennen van de straten waar ze dagelijks doorheen fietsen. Ze bezoeken een muziektheatervoorstelling die aansluit op een drietal lessen die zij in het kader van het festival hebben gevolgd. De belangstelling van de basisscholen is op dit moment al zo groot, dat er zeker drie schoolvoorstellingen gespeeld zullen worden. Op zaterdag gaat de voorstelling ook als familiematinee.

zaterdag 26 mei 2018

9:30 opening festivaldag op het Buitenpodium voor de Obrechtkerk

Het festival wordt zaterdag officieel geopend met een optreden van de veelzijdige accordeonist Vincent van Amsterdam op het pleintje voor de Obrechtkerk. Hier is ook het centraal vertrekpunt (hapjes en drankjes verkrijgbaar) voor de huisconcerten en de muziekwandelingen.

10:00 & 11:30 Huisconcerten

Heb je niet altijd eens binnen willen kijken in zo’n statig woonhuis in Amsterdam Zuid? De Muze van Zuid maakt het mogelijk. In de buurt waar de componisten en musici van weleer woonden en werkten, kun je genieten van prachtige muziek in een intieme setting. Er zijn tweemaal vier concerten in particuliere woningen op 10 à 15 minuten loopafstand van elkaar. Elk concert wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de geschiedenis van het huis en/of het programma. Bij een aantal huisconcerten is er een mini-museum met archiefstukken, bij andere een expositie van een jonge fotograaf of beeldend kunstenaar.

Huisconcert zaterdag-1: Irene Maessen, sopraan, Marcel Worms, piano. Twee musici die al jaren onderzoek doen naar Nederlands repertoire vragen aandacht voor vrijgevochten vrouwen en gangmakers van de progressieve muziek. Liederen van Elisabeth Kuyper, Henriëtte Bosmans, Leo Kok, Matthijs Vermeulen, Rosy Wertheim, Johanna Bordewijk en een nieuwe ontdekking: Théâtre des puces, een vroeg lied van Peter Schat.

Huisconcert zaterdag-2: Le Nouveau Concert: Elise van der Wel, barokviool, Daniel Lanthier, barokhobo, Nicholas Milne, viola da gamba en Johan Hofmann, klavecimbel. Jong en gevestigd baroktalent op authentieke instrumenten brengt muziek van Pietro Locatelli en Carolus Hacquart en herontdekt Hendrik Anders, ooit werkzaam als musicus in de Lutherse Kerk en de Amsterdamse schouwburg. Dansen, suites en triosonates.

Huisconcert zaterdag-3: Doris Hochscheid, cello, Frans van Ruth, piano. Dit duo maakte van de Nederlandse cellosonates hun levenswerk (ECHO Klassik 2016, koninklijke onderscheiding februari 2017). Zij spelen repertoire van Daniël Ruyneman en door hem bewonderde collega's. Het programma is een keuze uit de nieuwste aanwinsten van dit duo (voorjaar 2018 uit te brengen op hun achtste cd). Werken van Daniël Ruyneman, Jan Ingenhoven, Hendrik Witte en Wouter Hutschenruyter.

Huisconcert zaterdag-4: Tobias Borsboom, piano. Gelauwerd door Dutch Classical Talent als 'intelligent musicus', 'bereid risico's te nemen'. Hij speelt romantisch repertoire van componisten naar wie de straten in Zuid genoemd zijn, door hemzelf levendig toegelicht. Wie kent de nocturnes van Johannes van Bree en Johannes Meinardus Coenen? Wie kent Gertrude van den Bergh? Verder een selectie uit het oeuvre van pianist Dirk Schäfer, Samuel de Lange, Willem Coenen, en de nieuwste ontdekkingen van Tobias uit de archieven.

13:30 Muziekwandeling: Huib Ramaer - verteller & gids

Zie hierboven.

14:30 Familiematinee in jeugdtheater De Krakeling

Speciaal voor de Muze van Zuid wordt een muziektheatervoorstelling gemaakt die op vrijdag ook gespeeld wordt voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.

15:30 Muziekwandeling: Huib Ramaer - verteller & gids

Zie hierboven.

19:00 Concertgebouw Kleine Zaal – Inleiding

Cora Hollema belicht het laat 19e-eeuwse kunst- en muziekleven, vanuit de optiek van de geboren Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918). Ze attendeert het publiek op Schwartze's prachtige portretten van musici in de foyers van het Concertgebouw, waar zij regelmatig concerten bezocht, en in het Rijksmuseum, waar haar mooiste schilderijen hangen.

20.15 Avondconcert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw – Ontembare driften, onstilbare honger

Rosanne van Sandwijk, mezzosopraan, André Morsch, bariton, Siebe Henstra, orgel en klavecimbel, Mieneke van der Velden, viola da gamba, Thomas Beijer, piano. Gelauwerd vocaal toptalent straalt in duetten en liederen en trakteert het publiek eerst op een ode aan de liefde in werk van Claudio Monteverdi en de zelden te horen Pathodia van Constantijn Huygens met viola da gamba en klavecimbel. Na de pauze klinken hartenkreten uit de tijd van het katholiek reveil met liederen van Johannes Verhulst, Johannes van Bree, Alphons Diepenbrock, Anna Cramer, Henriëtte Bosmans en duetten van Johannes Brahms met de jonge toppianist Thomas Beijer aan de vleugel.

zondag 27 mei 2018

10:00 & 11:30 Huisconcerten

Huisconcert zondag-1: Raoul Steffani, bariton en Daan Boertien, piano

De jonge bariton Raoul Steffani (winnaar Elisabeth Evertsprijs en Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016) debuteerde met succes in de NTR Zaterdagmatinee. Het Nederlands liedrepertoire krijgt nieuwe glans met deze jonge zanger. Uitgangspunt voor dit programma vormt dichter Heinrich Heine en er is aandacht voor liedkunst van vrouwen, onder wie Henriëtte Heukelom van den Brandeler, naar wie een brug is vernoemd in het Beatrixpark.

Huisconcert zondag-2: Le Nouveau Concert: zie hierboven zaterdag 26 mei.

Huisconcert zondag-3: Vincent van Amsterdam, accordeonDeze winnaar van Dutch Classical Talent 2016 is een ster op de accordeon en tovert in alle stijlen. Maar hij is ook een behendig bewerker. Hij speelt werken van Bernard van Beurden, Jan Pieterszoon Sweelinck, en een nieuwe bewerking van muziek van Johann Sebastian Bach.

Huisconcert zondag-4: Tobias Borsboom: zie hierboven zaterdag 26 mei.

20:15 Slotconcert in het Orgelpark – In de voetsporen van Felix de Nobel

Vijf leden van het Nederlands Kamerkoor, in 1937 opgericht in Zuid door Felix de Nobel, leggen de wortels bloot van de a capella-zang in Amsterdam. De Nobel was ook befaamd als begeleider op het klavier. Jong toptalent Laurens de Man treedt in zijn voetsporen op piano en orgel en brengt met violiste Eva Stegeman een première van een stuk van Mathilde Wantenaar, gecomponeerd in opdracht van de Muze van Zuid.

Op het programma staan a capella repertoire van De Lage Landen van 1400 tot 1600 van Willaert (villanellen) en Obrecht, koorwerken met piano uit de 19de en 20ste eeuw o.a. van Felix de Nobel, een wereldpremière voor viool en klavier/orgel van Mathilde Wantenaar (1993*), Amanda Maier (1853-1894)/Julius Röntgen (1855-1932): Adagio (1876) voor viool en orgel, volksliedbewerkingen van Harry van Oss, en werken voor de luit van Nicolaes Vallet.

Het programma wordt gepresenteerd door Huib Ramaer. Er is ook projectie van historisch beeldmateriaal in de foyer van het Orgelpark.

Na afloop van het slotconcert is er een feestelijke afsluitende borrel in het Orgelpark.

Meer spannende programma-onderdelen volgen.

Bekijk het programma van de vorige editie van De Muze van Zuid (2016).