Muze van Zuid

MuziekfestivalAmsterdam Zuid11-1511-15 septembersept

Nieuws

Koffers
zondag 21 augustus 2022

5e editie Muze van Zuid start woensdag 14 september!

Instrumentkoffers gaan weer open (aankondiging 5e editie 2022)

Instrumentkoffers gaan weer open binnenkort in huizen van Amsterdam-Zuid. Onze musici en huisbewoners ontvangen u weer graag voor een beleving van livemuziek op menselijke schaal. Onze wandelingen brengen u naar die huizen, onderweg hoort u de mooiste verhalen over muziek, de buurt Zuid, musici en componisten. Het festival vindt plaats op 14 tot en met 18 september, als vanouds in de Concertgebouwbuurt, in en rond het Vondelpark, maar ook rond het Roelof Hartplein, in De Pijp, Zuidas en de Diamantbuurt. Ontdek Amsterdam op een unieke manier, koop bijtijds uw kaarten. Heeft u speciale wensen? Laat het ons tijdig weten en mail uw vraag naar ramaer@muzevanzuid.nl dan kunnen wij ons best doen aan uw speciale wensen te voldoen.

TEMPEL

Ontdek Tempel aan de Tolstraat

Voor het eerst organiseren we concerten in deze nieuwe broedplaats in de Diamantbuurt. De zaal, van oorsprong een theosofische tempel, is al een belevenis op zich. Jazztrompettiste Ellister van der Molen treedt er woensdag 14 september 18.00u op met haar band RED > info en tickets Kunstenaar Theo Rekelhof presenteert er de film die hij maakte met het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck. En sterzangeres Madhu Lalbahadoersing geeft er vrijdag 16 september – eveneens om 18.00u – een heel bijzonder concert met liederen van de Indiase talenten Jaddanbai, Nargis en de ook in ons land zo befaamde Rabindranath Tagore > info en tickets. Zij zal daarbij originele filmfragmenten vertonen van 'filmi' de Indiase cinema die voorafging aan het (veel commerciëlere) Bollywood-genre.

Amanda.Maier

Amanda's Zwanenzang

Artistiek leider Huib Ramaer is weer uw gids in een bont palet muziekwandelingen. Woensdag 14 september kunt u vanaf 19.30u met hem meewandelen van Tempel naar een uitvoering van het romantische Pianokwartet van Amanda Maier > info en tickets. Dit grote Zweedse talent kwam met haar Nederlandse man Julius Röntgen graag in Noorwegen, wat in haar muziek te horen is. In de smalle straatjes van de Diamantbuurt en De Pijp hoort u verhalen over fjorden, gletsjers en Noorse volksmuziek.

Sweelinck.Muze van Zuid21.HighRes© Foppe Schut

Sweelinck krijgt een gezicht!

Donderdagmiddag 15 september kunt u meelopen in een optocht door de Sweelinckstraten met trombonisten van het Conservatorium van Amsterdam > info, toegang gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld als u iets missen kunt). Zij verzorgen de muzikale inwijding van de zogenoemde 'Sweelinck-panelen'. We verzamelen vanaf 14.00u in de Eerste Sweelinckstraat bij de boksschool aan de Albert Cuypstraat 241 tegenover André Hazes, die er eerder een standbeeld kreeg dan Sweelinck zijn portret. In de vorige editie pakten we al zo'n paneel voor u uit, zie foto hierboven, nu komen er twee en komen ze echt op hun plek! Het wijze gelaat van onze grootste componist uit de vroege barok zal voortaan op de Amsterdammers uitkijken die in de naar hem vernoemde straten langs hem heen lopen. Is de Sweelinckstraat al aangelegd in 1878, op het Mahlerplein achter Station Zuid vieren we eind van deze dondermiddag 15 september vanaf 16.00u de gloednieuwe hofjes, straten, alsmede een kade, van componerende vrouwen die zullen verschijnen in het Kenniskwartier van Zuidas > info, toegang gratis u aangeboden door Gemeente Amsterdam/Zuidas. Deze nieuwe namen zijn de gemeente aangedragen door Orville Breeveld, kenner van het muziekleven in Zuidoost en medewerker van het Concertgebouw.

Eke Simons@Frank.Auperlé

Belle soirée parfumée

Donderdagavond 15 september kunt u om 20.00u aansluiten bij de muziekwandeling die voor de Obrechtkerk begint, naar een huisconcert door topsopraan Renate Arends en de geweldige pianiste Eke Simons > info en tickets. Het wordt een avond rijk aan zelden tot nooit te horen liederen waarin stille krachten, gamelan en schaduwspelen uit het oude Java, maar ook impressies van China ons zullen gaan betoveren. Onze kaartverkoop is geopend! De boekingskosten krijgt u deze keer van ons cadeau. De vijfde keer is immers toch een beetje een jubileum en extra reden tot feest. Welkom in Amsterdam-Zuid. Welkom bij de 5e Muze van Zuid!

Met dank aan:

SENA & BOL
MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235576
vrijdag 6 oktober 2023

Avondconcert NTR 8 oktober: Beleef het festival opnieuw!

De muzikale Schatkamer van Maria zondagavond op NPO 4

Emma-Roijackers-120118-302-foto-Ronald-Knapp
zondag 2 juli 2023

6e editie FESTIVAL MUZE VAN ZUID van 14 t/m 17 sept 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

logo's bijdragers.23juli23
vrijdag 30 juni 2023

Muze van Zuid dankt de mogelijkmakers!

Onze speciale dank aan Sena Performers, het fonds dat wederom een onmisbare bijdrage levert om ook de 6e editie van Muze van Zuid mogelijk te maken en onze musici fairpay te betalen. Het VSB Fonds heeft voor het eerst een mooie bijdrage toegekend en aan de komende editie dragen ook bij: Stichting Amsterdams Kamermuziekcentrum "De Suite," zorginstelling Combiwel, Wijkcentrum De Pijp en de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Maria-21
woensdag 28 juni 2023

6e editie muze van zuid start donderdag 14 september

Terug naar de roots van de huisconcerten, dieper de wijk in

A'dams Lyceum 3
donderdag 16 september 2021

4e editie Muze van Zuid groot succes

Intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen, je hoort de verhalen, je hoort hun muziek tot klinken komen bij Muze van Zuid. Je zit met je snuit bovenop de musici.

Diepenbrock < Stadsarchief
donderdag 2 september 2021

Muze van Zuid 2021 wordt goud

Boek hier ontspannende concerten en wandelingen voor het laatste weekend van uw zomer

Palestrina vierkant ©Foppe Schut
dinsdag 29 september 2020

Terugblik op Muze van Zuid 2020

Bestuur en organisatie presenteerden 18, 19 en 20 september 2020 met veel succes en in stralend weer de derde editie van Muze van Zuid.

Doris Hochscheid & Frans van Ruth
maandag 28 mei 2018

Terugblik op Muze van Zuid 2018

We kijken terug op een inspirerende, verrassende en veelzijdige 2018 editie van Muze van Zuid, met veel onbekende muzikale juwelen en fantastische musici!

Irene Maessen
woensdag 28 maart 2018

kaartverkoop

Hier kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huiscncerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

rosa peter en freek den hartogh
donderdag 1 maart 2018

Kaartverkoop gestart

Het is zover: vanaf nu kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huisconcerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

avatars-000045999744-0o55l4-t500x500
vrijdag 27 oktober 2017

Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken.

voordeur-huisconcert
dinsdag 24 mei 2016

Terugblik op de start van Muze van Zuid in 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

affiche
zaterdag 21 mei 2016

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

Extra wandeling ook uitverkocht

wandeling
zondag 8 mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam?

Hoe klinkt een straatnaam? 

ToekNumanHR
woensdag 6 april 2016

De Muze voor middelbare scholen

Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid. 

Stedelijkmuseum
woensdag 6 april 2016

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling  Wonen in de Amsterdamse School  die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Compose4You
woensdag 6 april 2016

Compose4You

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Eva-van-den-Bosch
vrijdag 4 maart 2016

De Muze voor scholieren

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

wandeling
zaterdag 2 januari 2016

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.