Muze van Zuid

MuziekfestivalAmsterdam Zuid11-1511-15 septembersept

Nieuws

MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235576
vrijdag 6 oktober 2023

Avondconcert NTR 8 oktober: Beleef het festival opnieuw!

De muzikale Schatkamer van Maria zondagavond op NPO 4

Wat was het een fantastische editie! We kijken met veel genoegen terug en kunnen een publieksgroei van 25% noteren. Vrijdagavond 15 september stond de opnamewagen van de NTR voor de Obrechtkerk: zondagavond wordt het hele concert vanaf 20.00u uitgezonden op NPO 4 in 'het' Avondconcert: geniet na of geniet alsnog, want tussen de kunstschatten van de Obrechtkerk is op het allerhoogste niveau muziek gemaakt!

Over de Schatkamer van Maria Het was al een poos onze hartenwens Miroir de peine van Hendrik Andriessen te programmeren in de schittering en luister van de Obrechtkerk. Het is een te weinig gehoord magistraal Nederlands werk voor sopraan en orgel (of orkest) uit 1923. Sopraan Renate Arends en organist Geerten van de Wetering bogen zich met hulp van een registrant, vanaf het balkon bij het orgel, over de vijf gedichten waarin auteur Henri Ghéon reflecteert op het lijden van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Zijn eenzame strijdt begint in het hof van Getsemane: Agonie au Jardin. In het tweede lied, Flagellation, spreekt Maria de wens uit dat ze het lijden van haar Zoon van hem over zou kunnen nemen. Eenvoud en intimiteit kenmerken de zetting van dit vijfluik door Hendrik Andriessen, destijds een muzikaal voorman van het katholiek reveil dat zich vanaf het eind van de 19e eeuw begon te manifesteren in Amsterdam. De Obrechtkerk zelf is, evenals het Rijksmuseum, een vrucht in architectuur van die beweging. Ave Maria uit de Maria-processies van Portugal We vroegen het Maat Saxophone Quartet de Obrechtkerk te vullen met saxofoonklanken, refererend aan de Maria-processies uit Portugal, bakermat van deze musici. Zij pakten dit idee prachtig op met een keuze uit de muziek van de 'banda's', lopende fanfares met fiere blazers en slagwerkers en maakten een keuze uit de zogenoemde 'marccias'. Het Maat speelde een eigen bewerking van een Ave Maria uit dat specifieke traditionele repertoire, gevolgd door een ouverture van de Weense componist en ster van de operettes Franz von Suppé in de bewerking van Daniel Ferreira. Ook deze ouverture staat in Portugal vaak op de speellijst van de banda's. Met de titel 'Dichter und Bauer' uit 1846 vormde deze ouverture een brug naar het programma na de pauze, waarin het Strijkkwintet werd uitgevoerd van Anton Bruckner, befaamd 'boerenzoon' uit de Weense laatromantiek.

MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235526

Pleidooi voor Brucknerbrug of Brucknerstraat Het Koninklijk Concertgebouworkest en zijn legendarische dirigenten hebben in Amsterdam en daarbuiten een indrukwekkende fanbase voor de organist en symfonicus Anton Bruckner geschapen. Liefhebbers zijn al een poos bezig bij de gemeente te pleiten voor de toekenning van Bruckners naam aan een straat of brug in de stad van Eduard van Beinum, Bernard Haitink en Riccardo Chailly. Als componistenstratenfestival kunnen we het alleen maar toejuichen en ter aanmoediging van dit burgerinitiatief programmeerden we het grootse Strijkkwintet in F uit 1878-79 van Bruckner door het Dudok Quartet en de geweldige musicus Shunske Sato op altviool. Tot voor kort was Sato nog artistiek leider van de Nederlandse Bach Vereniging. Het werd een glorieuze uitvoering, vanaf zondagavond 8 oktober opnieuw te genieten op NTR NPO 4.

Emma-Roijackers-120118-302-foto-Ronald-Knapp
zondag 2 juli 2023

6e editie FESTIVAL MUZE VAN ZUID van 14 t/m 17 sept 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

logo's bijdragers.23juli23
vrijdag 30 juni 2023

Muze van Zuid dankt de mogelijkmakers!

Onze speciale dank aan Sena Performers, het fonds dat wederom een onmisbare bijdrage levert om ook de 6e editie van Muze van Zuid mogelijk te maken en onze musici fairpay te betalen. Het VSB Fonds heeft voor het eerst een mooie bijdrage toegekend en aan de komende editie dragen ook bij: Stichting Amsterdams Kamermuziekcentrum "De Suite," zorginstelling Combiwel, Wijkcentrum De Pijp en de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Maria-21
woensdag 28 juni 2023

6e editie muze van zuid start donderdag 14 september

Terug naar de roots van de huisconcerten, dieper de wijk in

Koffers
zondag 21 augustus 2022

5e editie Muze van Zuid start woensdag 14 september!

Instrumentkoffers gaan weer open (aankondiging 5e editie 2022)

A'dams Lyceum 3
donderdag 16 september 2021

4e editie Muze van Zuid groot succes

Intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen, je hoort de verhalen, je hoort hun muziek tot klinken komen bij Muze van Zuid. Je zit met je snuit bovenop de musici.

Diepenbrock < Stadsarchief
donderdag 2 september 2021

Muze van Zuid 2021 wordt goud

Boek hier ontspannende concerten en wandelingen voor het laatste weekend van uw zomer

Palestrina vierkant ©Foppe Schut
dinsdag 29 september 2020

Terugblik op Muze van Zuid 2020

Bestuur en organisatie presenteerden 18, 19 en 20 september 2020 met veel succes en in stralend weer de derde editie van Muze van Zuid.

Doris Hochscheid & Frans van Ruth
maandag 28 mei 2018

Terugblik op Muze van Zuid 2018

We kijken terug op een inspirerende, verrassende en veelzijdige 2018 editie van Muze van Zuid, met veel onbekende muzikale juwelen en fantastische musici!

Irene Maessen
woensdag 28 maart 2018

kaartverkoop

Hier kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huiscncerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

rosa peter en freek den hartogh
donderdag 1 maart 2018

Kaartverkoop gestart

Het is zover: vanaf nu kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huisconcerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

avatars-000045999744-0o55l4-t500x500
vrijdag 27 oktober 2017

Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken.

voordeur-huisconcert
dinsdag 24 mei 2016

Terugblik op de start van Muze van Zuid in 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

affiche
zaterdag 21 mei 2016

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

Extra wandeling ook uitverkocht

wandeling
zondag 8 mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam?

Hoe klinkt een straatnaam? 

ToekNumanHR
woensdag 6 april 2016

De Muze voor middelbare scholen

Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid. 

Stedelijkmuseum
woensdag 6 april 2016

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling  Wonen in de Amsterdamse School  die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Compose4You
woensdag 6 april 2016

Compose4You

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Eva-van-den-Bosch
vrijdag 4 maart 2016

De Muze voor scholieren

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

wandeling
zaterdag 2 januari 2016

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.