Muze van Zuid

MuziekfestivalAmsterdam Zuid11-1511-15 septembersept

Nieuws

voordeur-huisconcert
dinsdag 24 mei 2016

Terugblik op de start van Muze van Zuid in 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

Er vonden zeventien concerten plaats met als motto: Straten komen tot klinken   Componisten komen tot leven.  De locaties waren bijzonder: privéhuizen, het Concertgebouw, de Obrechtkerk, de Vondelkerk, Voncel CS en het Orgelpark. Zaterdagmorgen 21 mei werd een portret van componist Jacob Obrecht onthuld door Sebastiaan Capel, voorzitter van de bestuurscommissie van Stadsdeel Amsterdam Zuid. Het portret van Obrecht is een eerbetoon aan een van de beroemdste componisten uit de Nederlanden. Natuurlijk klonk er bij de opening ook muziek van Obrecht zelf, door het ensemble Les Haulz et Les Bas met spectaculaire authentieke renaissance-instrumenten, terwijl het publiek toestroomde. De eerste editie van het festival de Muze van Zuid trok zo'n 2500 mensen.

enkele hoogtepunten van Muze van Zuid 2016

Geslaagd educatieprogramma Muze van Zuid voor middelbare scholen en basisscholen

Voorafgaand aan de Muze van Zuid vond een concours voor schoolorkesten plaats. Het winnende ensemble van het Spinozalyceum gaf de beste uitvoering van het opdrachtwerk van Toek Numan. Afgelopen zaterdag speelden zij tijdens het festival voor de Obrechtkerk.

Een speciaal basisschoolprogramma voor drie scholen werd ontwikkeld door Eveline van Cleeff van de Muze van Zuid. Een van de scholen maakte speciaal voor de jeugdvoorstelling  De wonderbaarlijke reis van Mannetje  een smartlap, en bracht die ten gehore in de voorstelling die op de vrijdag voor het festival in het Orgelpark werd gespeeld voor 300 kinderen.

De concerten in privéhuizen en de luisterwandeling waren hoogtepunten bij de Muze van Zuid

"We krijgen veel verzoeken van mensen of het een volgende keer ook bij hen kan plaatsvinden", aldus Frits Brand,  van festival Muze van Zuid. Het blijft bijzonder om muziek van de componist te horen in wiens straat je woont of werkt. Het Magma Duo speelde muziek van o.a. Vermeulen bij bewoners van de Hacquartstraat. De concerten in privéhuizen en de luisterwandeling waren volgeboekt. Ook het concert bij veilinghuis Christie s werd goed bezocht. Een kijkdag ging naadloos over in een concert voor de Muze van Zuid. Fred Jacobs en Mieneke van der Velden speelden hier muziek van o.a. Cornelis Schuyt in de Schuytstraat. 

Het Concertgebouw Sextet herleefde op zaterdag 21 mei

Kees Olthuis maakte speciaal voor de Muze van Zuid een bewerking van een lied van Diepenbrock op een tekst van Novalis:  Wenige wissen das Geheimnis der Liebe . Het werd uitgevoerd door sopraan Amaryllis Dieltiens en blazers van Camerata RCO, in een programma rond het ooit befaamde Concertgebouw Sextet. De musici voerden muziek uit van onder meer Diepenbrock, Vermeulen en Pijper op zaterdag 21 mei in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Leo Samama verzorgde de toelichtingen. 

Slotconcert van De Muze van Zuid in het Orgelpark

De vier blokfluitisten van BRISK en de vijf zangers van het Gesualdo Consort verzorgden samen met organist Patrick Ayrton het slotconcert van De Muze van Zuid, met muziek van Willaert, Palestrina en Lassus. Zij voerden een programma uit met religieuze muziek, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Een chanson van Lassus klonk opnieuw in een versie van Sweelinck, en de noten van een madrigaal van Palestrina keerden terug in een mis van de Kampenaar Johannes Wanning. Omroep Max zond het live uit op NPO4. In dezelfde uitzending waren ook opnamen te horen van het concert van zaterdagavond in de Kleine Zaal.

Website

www.muzevanzuid.nl

Social Media

Facebook: https://www.facebook.com/demuzevanzuid/?fref=nf Twitter: https://twitter.com/MuzevanZuid

Festival Muze van Zuid is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma Fonds, Het Kersjes Fonds, Sena, Ars Donandi, Zabawas, Gemeente Amsterdam Zuid, Stadsherstel, Vrienden Nederlandse Muziek, het Orgelpark, de Obrechtkerk  en diverse donateurs.

MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235576
vrijdag 6 oktober 2023

Avondconcert NTR 8 oktober: Beleef het festival opnieuw!

De muzikale Schatkamer van Maria zondagavond op NPO 4

Emma-Roijackers-120118-302-foto-Ronald-Knapp
zondag 2 juli 2023

6e editie FESTIVAL MUZE VAN ZUID van 14 t/m 17 sept 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

logo's bijdragers.23juli23
vrijdag 30 juni 2023

Muze van Zuid dankt de mogelijkmakers!

Onze speciale dank aan Sena Performers, het fonds dat wederom een onmisbare bijdrage levert om ook de 6e editie van Muze van Zuid mogelijk te maken en onze musici fairpay te betalen. Het VSB Fonds heeft voor het eerst een mooie bijdrage toegekend en aan de komende editie dragen ook bij: Stichting Amsterdams Kamermuziekcentrum "De Suite," zorginstelling Combiwel, Wijkcentrum De Pijp en de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Maria-21
woensdag 28 juni 2023

6e editie muze van zuid start donderdag 14 september

Terug naar de roots van de huisconcerten, dieper de wijk in

Koffers
zondag 21 augustus 2022

5e editie Muze van Zuid start woensdag 14 september!

Instrumentkoffers gaan weer open (aankondiging 5e editie 2022)

A'dams Lyceum 3
donderdag 16 september 2021

4e editie Muze van Zuid groot succes

Intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen, je hoort de verhalen, je hoort hun muziek tot klinken komen bij Muze van Zuid. Je zit met je snuit bovenop de musici.

Diepenbrock < Stadsarchief
donderdag 2 september 2021

Muze van Zuid 2021 wordt goud

Boek hier ontspannende concerten en wandelingen voor het laatste weekend van uw zomer

Palestrina vierkant ©Foppe Schut
dinsdag 29 september 2020

Terugblik op Muze van Zuid 2020

Bestuur en organisatie presenteerden 18, 19 en 20 september 2020 met veel succes en in stralend weer de derde editie van Muze van Zuid.

Doris Hochscheid & Frans van Ruth
maandag 28 mei 2018

Terugblik op Muze van Zuid 2018

We kijken terug op een inspirerende, verrassende en veelzijdige 2018 editie van Muze van Zuid, met veel onbekende muzikale juwelen en fantastische musici!

Irene Maessen
woensdag 28 maart 2018

kaartverkoop

Hier kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huiscncerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

rosa peter en freek den hartogh
donderdag 1 maart 2018

Kaartverkoop gestart

Het is zover: vanaf nu kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huisconcerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

avatars-000045999744-0o55l4-t500x500
vrijdag 27 oktober 2017

Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken.

affiche
zaterdag 21 mei 2016

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

Extra wandeling ook uitverkocht

wandeling
zondag 8 mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam?

Hoe klinkt een straatnaam? 

ToekNumanHR
woensdag 6 april 2016

De Muze voor middelbare scholen

Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid. 

Stedelijkmuseum
woensdag 6 april 2016

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling  Wonen in de Amsterdamse School  die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Compose4You
woensdag 6 april 2016

Compose4You

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Eva-van-den-Bosch
vrijdag 4 maart 2016

De Muze voor scholieren

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

wandeling
zaterdag 2 januari 2016

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.