Home

Muze van Zuid

Logo2025MuziekfestivalAmsterdam Zuid10-1410-14 septemberseptDecorationDecoration

Nieuws

A'dams Lyceum 3
donderdag 16 september 2021

4e editie Muze van Zuid groot succes

Intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen, je hoort de verhalen, je hoort hun muziek tot klinken komen bij Muze van Zuid. Je zit met je snuit bovenop de musici.

Muze van Zuid brengt menselijke maat terug

Topmusici brengen onze componisten tot leven in woonhuizen en bijzondere architectuur van de mooiste buurt van Amsterdam buiten de grachtengordel. Je wandelt er naartoe langs de statige huizen aan de Van Eeghenstraat, aan de Van Breestraat in de laatste zomerzon. Je scheert langs de wulps golvende gevels van de Amsterdamse School. Het festival serveert je verhalen, maar soms ook lekkere hapjes. Het schenkt je koffie en thee, een glas wijn, of een Georgische picknickbox van Batoni Khinkali. Zo'n 750 mensen genoten er weer met volle teugen van tijdens deze zeer succesvolle 4de editie, bij prachtig weer. De jassen bleven aan de kapstok.

Opening door Sebastiaan Capel

“We hebben dit gemist”, aldus Sebastiaan Capel die op vrijdagavond 17 september 2021 de Muze van Zuid opende vanaf de statige trappen van de imposante Obrechtkerk. Capel is voorzitter van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid. Het Stadsdeel dat Muze van Zuid steunt en inspireert om vooral ook door te gaan met de ontwikkeling van dit festival. Muze van Zuid brengt spontaniteit in de stad, zei Capel, waar dat anderhalf jaar niet mogelijk was. Samen met Jurriaan Röntgen, in 2016 een van de eerste gangmakers van Muze van Zuid, en artistiek leider Huib Ramaer, presenteerde Sebastiaan Capel een portret van J.Pzn Sweelinck. Er komt nog een portret bij. We hopen er komend najaar de Eerste en Tweede Sweelinckstraat in De Pijp mee te kunnen sieren. Vergunningen zijn al rond. Hou het in de gaten. Hopelijk volgt de onthulling tijdens het Sweelinck Festival in oktober, waarin de vieringen rond 400 jaar 'Orpheus van Amsterdam' tot een hoogtepunt zullen komen.

Opmaat naar het Sweelinck Festival

Van de muziek van deze grote 'Orpheus van Amsterdam' bracht Muze van Zuid verschillende uitvoeringen en bewerkingen als opmaat naar diens 400ste sterfdag en het Sweelinck Festival 16 t/m 24 oktober. Klapstuk was de tijdreis van nu naar de tijd van Sweelinck in Het Orgelpark, waarin organist Hayo Boerema zondag op fenomenale wijze op verschillende orgels de hypermoderne Sweelinck-bewerking van Ensemble Resilience verbond aan Carlos Michans' bewerking... van een Dowland-bewerking... van Sweelinck zelf, door de strijkers van het Aristos Quartet. Vervolgens kroop Hayo achter een orgel naar 17de-eeuwse snit om de brug te slaan naar de authentieke Sweelinck door La Sfera Armoniosa. Met de jonge gambist Stefan Woudenberg besloot dit ensemble de estafette met ingetogen canons van meester Sweelinck. Uitzending van deze 'Sweelinck Estafette', opgenomen door de NTR volgt donderdag 14 oktober 2021 op NPO Radio 4.

Participatieproject groot succes en uitverkocht

Musici van het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck en Het Orkest Amsterdam presenteerden zich tijdens deze Muze van Zuid met groot enthousiasme in kamermuziek. Coaching's door onze professionele festivalmusici brachten ze in enkele maanden tot de toppen van hun kunnen. En dat terwijl de orkestrepetities door alle covid-maatregelen plat lagen! In een uitverkochte Vondelkerk speelden de 'Sweelie's' – zoals ze in de volksmond heten – octetten van Enescu en Mendelssohn, Schuberts pianokwintet op Die Forelle en strijkkwartetten van Borodin en Sjostakovitsj. In huizen aan de Van Breestraat en Huis van de Wijk Lydia aan het Roelof Hartplein klonken strijkkwartetten en een pianotrio. Jeroen Goedkoop, een van de pianisten van Het Orkest Amsterdam, ontdekte de verteller in zichzelf en leidde het publiek als een volleerde rattenvanger van Hamelen door de straten van Zuid naar de drie concerten. Dank aan Stadsherstel! Dank aan alle huisbewoners aan de Van Bree en de mensen van de Lydia die dit feest mogelijk maakten!

Muze van Zuid viert de traditie van huisconcerten in Amsterdam Zuid

Artistiek leider Huib Ramaer voerde het publiek tijdens muziekwandelingen persoonlijk door de straten van de Concertgebouwbuurt naar intieme privé-concerten op bijzondere locaties zoals Het Nieuwe Huis en 'de' Lutherse Kapel. Omdat er nog veel meer verhalen zijn dan hij in zijn eentje kan vertellen, werd het legertje vertellers uitgebreid met Hans Homburg (Vondel-wandeling), Laura van Hasselt (lezing over 'Piet' van Eeghen), Manfred Evers (Kunstschattenwandeling), Bruno Klassiek (Luisterlezing over Van Beinum), Lotte Lepoutre (Tropische pianowandeling) en Danielle Spock & Maja van Vlerken (Natuurwandeling).

Bovendien bracht Neo Fanfare 9x13 het publiek met lopende fanfares door straten en het Vondelpark naar concerten (Balkan Pit en Kwartetwandeling). En wat was dat een belevenis! Lopend achter de fanfare aan! Wat een feest!

consensus vocalis stralend in de manege

In De Hollandsche Manege, van architect Van Gendt – die later ook het Concertgebouw ontwierp – zong Consensus Vocalis in het zand van de 'Historische Rijzaal' koorwerken van Hongaarse migranten die in Amsterdam hun vrijhaven vonden, zoals Géza Frid en diens leermeester uit zijn jeugd Zoltán Kodály. De avond begon met het werk voor vrouwenkoor, cello, cimbalom en sopraansaxofoon van Peter Vigh over de Hongaarse opstand. Zijn eerste versie ontstond in 2016 voor Het Grachtenfestival. In deze nieuwe versie ging Vigh's hartenwens in vervulling de piano te vervangen voor de cimbalom. András Szalai kwam er speciaal voor over uit Boedapest. Peter speelde zelf op weergaloze wijze de saxofoonpartij. David Faber vulde met zijn gulle toon de hele manege in het deel voor cello solo. Opstand, woede, droefenis en vrijheidsdrang wisselden mekaar af. Na afloop was het nog gezellig borrelen in de foyer onder toeziend oog van een nog jonge Beatrix op de foto aan de wand.

Muze van Zuid 2021 bestond (na hertelling als geschied) uit 30 concerten door ruim 100 professionele topmusici, 19 muziekwandelingen met gids en – uit boxen van Bang & Olufsen – klinkende muziekvoorbeelden, naast 6 concerten door amateurkamermuziek-ensembles. Muziek van ruim 30 Nederlandse componisten kwam live tot klinken, waaronder 5 wereldpremières. Onze vierde editie bood vele muziekstijlen van gamelan tot strijkkwartet en van fanfare tot piano, cello, viola da gamba, luit en (bas)klarinet. We vierden 400 jaar Sweelinck, 100 jaar Diepenbrock en 100 jaar Majoie Hajary, maar ook de nieuwste muziek van hedendaagse componisten als Bracci. De veelkleurigheid van Zuid werd deze editie gevierd met muziek uit Indonesië, Suriname en Hongarije. De Hindoestaanse zangeres Madhu Lalbahadoersing en slagwerker Lidrick Solognier uit Aruba traden op met Caravan van Julian Schneemann. Het festival belichtte de vier eeuwen oude banden van Nederland met Indonesië met de Amsterdamse première van Ritual Bells, Global Gongs door Sinta Wullur. Het publiek was diep onder de indruk in een volle Vrijburg waar de gongs fonkelden in de fraaie architectuur van – naast het Vossius – een van de allereerste gebouwen die uit het zand verrezen in het Plan Berlage. Het Berlage Saxophone Quartet schitterde er in een uitverkochte Moddermanzaal.

Dronk op diepenbrock bourgondisch besluit

Van de Diepenbrockstraat 46, het adres van de Vrijburg, ging het vervolgens naar de Vondelkerk voor een 'Dronk op Diepenbrock'. Consensus Vocalis bracht Diepenbrocks verjaardagscadeau aan Pierre Cuypers eindelijk eens in de architectuur waarin het werk thuishoort en op steenworp van zijn villa bovendien. Het Nieuw Amsterdams KlarinetKwartet bouwde een Mini-Mahler-Festival met vier klarinetten, terwijl Tom Wolfs het publiek nog even doceerde hoe je een glaasje wijn dient te besnuffelen. Zijn betoog voerde van de duizenden jaren oude wijntraditie naar fitness-training voor de smaakpapillen van je tong. De ironie van Gustav maakte het af in lichte roes.

Muze-van-Zuid-2024-kickstart-Oorkaan-Concertgebouw_c_Kenny-Nagelkerke_DSC02021 (1)
dinsdag 8 oktober 2024

7e editie muze van zuid: geslaagde muzikale ruimtereis met publieksgroei

Noteer alvast de data van de 8e Muze van Zuid: 10 - 14 september 2025

Lees meer
MvZ 750 Adam huisconcert-3
donderdag 27 juni 2024

7e editie Muze van Zuid komt eraan

Muze van Zuid doet mee met de viering van Amsterdam 750 jaar

Lees meer
oorkaan
donderdag 25 juli 2024

woensdag 11 september START 7e Muze van Zuid: 5 dagen feest

Ruimte voor muzikale meerstemmigheid in Amsterdam Zuid

Lees meer
MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235576
vrijdag 6 oktober 2023

Avondconcert NTR 8 oktober: Beleef het festival opnieuw!

De muzikale Schatkamer van Maria zondagavond op NPO 4

Lees meer
Emma-Roijackers-120118-302-foto-Ronald-Knapp
zondag 2 juli 2023

6e editie FESTIVAL MUZE VAN ZUID van 14 t/m 17 sept 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

Lees meer
logo's bijdragers.23juli23
vrijdag 30 juni 2023

Muze van Zuid dankt de mogelijkmakers!

Onze speciale dank aan Sena Performers, het fonds dat wederom een onmisbare bijdrage levert om ook de 6e editie van Muze van Zuid mogelijk te maken en onze musici fairpay te betalen. Het VSB Fonds heeft voor het eerst een mooie bijdrage toegekend en aan de komende editie dragen ook bij: Stichting Amsterdams Kamermuziekcentrum "De Suite," zorginstelling Combiwel, Wijkcentrum De Pijp en de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Lees meer
Maria-21
woensdag 28 juni 2023

6e editie muze van zuid start donderdag 14 september

Terug naar de roots van de huisconcerten, dieper de wijk in

Lees meer
Koffers
zondag 21 augustus 2022

5e editie Muze van Zuid start woensdag 14 september!

Instrumentkoffers gaan weer open (aankondiging 5e editie 2022)

Lees meer
Diepenbrock < Stadsarchief
donderdag 2 september 2021

Muze van Zuid 2021 wordt goud

Boek hier ontspannende concerten en wandelingen voor het laatste weekend van uw zomer

Lees meer
Palestrina vierkant ©Foppe Schut
dinsdag 29 september 2020

Terugblik op Muze van Zuid 2020

Bestuur en organisatie presenteerden 18, 19 en 20 september 2020 met veel succes en in stralend weer de derde editie van Muze van Zuid.

Lees meer
Doris Hochscheid & Frans van Ruth
maandag 28 mei 2018

Terugblik op Muze van Zuid 2018

We kijken terug op een inspirerende, verrassende en veelzijdige 2018 editie van Muze van Zuid, met veel onbekende muzikale juwelen en fantastische musici!

Lees meer
Irene Maessen
woensdag 28 maart 2018

kaartverkoop

Hier kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huiscncerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

Lees meer
rosa peter en freek den hartogh
donderdag 1 maart 2018

Kaartverkoop gestart

Het is zover: vanaf nu kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huisconcerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

Lees meer
avatars-000045999744-0o55l4-t500x500
vrijdag 27 oktober 2017

Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken.

Lees meer
voordeur-huisconcert
dinsdag 24 mei 2016

Terugblik op de start van Muze van Zuid in 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

Lees meer
affiche
zaterdag 21 mei 2016

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

Extra wandeling ook uitverkocht

Lees meer
wandeling
zondag 8 mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam?

Hoe klinkt een straatnaam? 

Lees meer
ToekNumanHR
woensdag 6 april 2016

De Muze voor middelbare scholen

Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid. 

Lees meer
Stedelijkmuseum
woensdag 6 april 2016

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling  Wonen in de Amsterdamse School  die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Lees meer
Compose4You
woensdag 6 april 2016

Compose4You

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Lees meer
Eva-van-den-Bosch
vrijdag 4 maart 2016

De Muze voor scholieren

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

Lees meer
wandeling
zaterdag 2 januari 2016

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.

Lees meer