Muze van Zuid

MuziekfestivalAmsterdam Zuid11-1511-15 septembersept

Nieuws

Emma-Roijackers-120118-302-foto-Ronald-Knapp
zondag 2 juli 2023

6e editie FESTIVAL MUZE VAN ZUID van 14 t/m 17 sept 2023

Er komt weer een nieuwe Muze van Zuid aan! Van donderdag 14 tot en met zondag 17 september kun je weer genieten van een buitengewoon veelzijdig muziekfestival: dit is dé manier om je muzikale horizon te verbreden en Amsterdam beter te leren kennen, zelfs als je er woont. Muze van Zuid biedt je de mogelijkheid om topmusici te horen in een intieme, informele sfeer, in huizen en monumenten waar je anders nooit binnen zou komen.

Uniek aan het festival zijn de muziekwandelingen: je wordt door een van onze gidsen buiten ontvangen op een bijzondere plek, bijvoorbeeld de Obrechtkerk of het Groengemaal in het Sarphatipark; vandaar gaat de wandeling via lommerrijke parken en straten richting het concert, terwijl de gids mooie verhalen en anekdotes vertelt over musici, componisten en het muziekleven van Amsterdam.

We hebben een prachtig programma op de rails, met deze editie naast de vertrouwde huisconcerten en muziekwandelingen in de Concertgebouwbuurt ook concerten in De Pijp: nieuwe podia zijn onder meer gevonden in het Sarphatipark en de prachtige huizen daaromheen. Bovendien brengen we voor het eerst muziek in en rond de Willem de Zwijgerkerk in de Olympiabuurt en trekken we op donderdag 14 september verder zuidwaarts dan ooit, tot aan de Amstel en tot in Zuid-Oost. Vanaf de eerste editie heeft Muze van Zuid vooral ervaren musici een podium willen bieden, en gekozen voor avontuurlijke programmering. Zo is ook dit jaar muziek te horen die recent in Nederlandse archieven is teruggevonden, en klinkt weer een aantal wereldpremières. In deze editie gaat muziek in première van Rozalie Hirs, Jean-Jacques Rojer, Antal Sporck, Jörn Boysen, Willem Wander van Nieuwkerk en Maarten Altena. Zoals vanouds komen in Muze van Zuid vele muziekgenres tot klinken, want in het festival willen we de "klassieke" muziek in een breder perspectief presenteren. Zo kun je deze 6e editie bijvoorbeeld horen hoe de Europese renaissance heeft geprofiteerd van invloeden uit het het Perzische en het Byzantijnse rijk, en van de hoge cultuur die met de islam het Iberisch schiereiland bereikte.

Muze van Zuid werkt permanent aan de zichtbaarheid van onze componisten in het straatbeeld. Zo is Muze van Zuid er vorig jaar in geslaagd om portretten van Jan Pieterszoon Sweelinck te laten plaatsen in de Eerste en Tweede Sweelinckstraat in De Pijp.

Trombonisten van het Conservatorium van Amsterdam wijden het Sweelinck-paneel in met zijn werk Mein junges Leben hat ein End.

Voor de komende editie zijn we bezig een portret van Orlandus Lassus te realiseren aan een gevel in de Lassusstraat. Vanzelfsprekend zal er ook muziek van deze 'Vorst der Muziek' uit de renaissance te horen zijn, uitgevoerd door de vocale topensembles Utopia en Psallentes, die we daarvoor speciaal uit België laten overkomen.

Utopia zal schitteren in de Vondelkerk op 16 september. Julia Philippens en haar band eren in twee concerten op feestelijke wijze de bijna vergeten jazzviolisten Paul Godwin en Nap de Klijn, die in hun concerten in onder andere het Concertgebouw en Tuschinski licht en klassiek op een volkomen vanzelfsprekende wijze wisten te combineren (luister hier naar Godwin).

Paul Godwin, zijn Stradiva Sextet, en Julia Philippens. We vieren de banden van Zuid met Paramaribo: op donderdagavond presenteren we een concert met onder andere pianowerken en liederen van de Surinaams-Hindoestaanse componiste Majoie Harary. Op zondagochtend klinkt vervolgens Caribische en Zuid-Amerikaanse muziek in De Pijp in bewerkingen van Jean-Jacques Rojer met zangeres Juliana Martina.

Componiste Majoie Hajary. Gitarist Jean-Jacques Rojer en zangeres Juliana Martina.

Huisconcerten vormen de kern van Muze van Zuid. Daarom vieren we in 2023 graag 70 jaar 'De Suite', als eerbetoon aan het concertzaaltje vernoemd naar de huiskamer 'en suite' waar Hetta en Peter Rester van 1951 tot in de jaren tachtig belangeloos honderden huisconcerten hebben georganiseerd.

De kaartverkoop is geopend!

Wij verheugen ons op jullie komst en wensen iedereen weer heel veel plezier!

Wil je bijdragen aan het succes van Muze van Zuid? Klik op de knop geven voor instructies. Onze musici zullen jullie dankbaar zijn.

Huisconcert met Nederlandse liedkunst door Elizaveta Agrafenina en Dimitri Malignan. Foto ©Foppe Schut.

Muze van Zuid bij Concertzender

Muze van Zuid in Luister

MUZE23 © Foppe Schut _lowres_S235576
vrijdag 6 oktober 2023

Avondconcert NTR 8 oktober: Beleef het festival opnieuw!

De muzikale Schatkamer van Maria zondagavond op NPO 4

logo's bijdragers.23juli23
vrijdag 30 juni 2023

Muze van Zuid dankt de mogelijkmakers!

Onze speciale dank aan Sena Performers, het fonds dat wederom een onmisbare bijdrage levert om ook de 6e editie van Muze van Zuid mogelijk te maken en onze musici fairpay te betalen. Het VSB Fonds heeft voor het eerst een mooie bijdrage toegekend en aan de komende editie dragen ook bij: Stichting Amsterdams Kamermuziekcentrum "De Suite," zorginstelling Combiwel, Wijkcentrum De Pijp en de Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Maria-21
woensdag 28 juni 2023

6e editie muze van zuid start donderdag 14 september

Terug naar de roots van de huisconcerten, dieper de wijk in

Koffers
zondag 21 augustus 2022

5e editie Muze van Zuid start woensdag 14 september!

Instrumentkoffers gaan weer open (aankondiging 5e editie 2022)

A'dams Lyceum 3
donderdag 16 september 2021

4e editie Muze van Zuid groot succes

Intieme concerten in huiskamers. Componisten die je alleen kent van straatnamen, je hoort de verhalen, je hoort hun muziek tot klinken komen bij Muze van Zuid. Je zit met je snuit bovenop de musici.

Diepenbrock < Stadsarchief
donderdag 2 september 2021

Muze van Zuid 2021 wordt goud

Boek hier ontspannende concerten en wandelingen voor het laatste weekend van uw zomer

Palestrina vierkant ©Foppe Schut
dinsdag 29 september 2020

Terugblik op Muze van Zuid 2020

Bestuur en organisatie presenteerden 18, 19 en 20 september 2020 met veel succes en in stralend weer de derde editie van Muze van Zuid.

Doris Hochscheid & Frans van Ruth
maandag 28 mei 2018

Terugblik op Muze van Zuid 2018

We kijken terug op een inspirerende, verrassende en veelzijdige 2018 editie van Muze van Zuid, met veel onbekende muzikale juwelen en fantastische musici!

Irene Maessen
woensdag 28 maart 2018

kaartverkoop

Hier kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huiscncerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

rosa peter en freek den hartogh
donderdag 1 maart 2018

Kaartverkoop gestart

Het is zover: vanaf nu kunt u online kaarten bestellen voor de tweede editie van festival Muze van Zuid. Muziekwandelingen, huisconcerten, muziektheater, middagconcerten in de Obrechtkerk en de Vondelkerk, avondconcerten in het Concertgebouw, Orgelpark en het Amsterdams Lyceum. Geweldige musici en fascinerende programma’s. Maak zelf uw keus uit een gevarieerd aanbod. Wees er snel bij, want veel intieme locaties hebben een beperkte bezoekerscapaciteit en vol is vol.

avatars-000045999744-0o55l4-t500x500
vrijdag 27 oktober 2017

Muze van Zuid 25, 26 en 27 mei 2018

En wie kent ze, die componisten naar wie de straten in Amsterdam Zuid genoemd zijn? Opnieuw brengt ons festival in deze tweede editie de muziek achter namen als Jacob Obrecht en Bernardus van Bree tot klinken.

voordeur-huisconcert
dinsdag 24 mei 2016

Terugblik op de start van Muze van Zuid in 2016

Op 21 en 22 mei 2016 was Amsterdam Zuid het podium voor de Nederlandse muziek met de eerste en succesvolle editie van Festival Muze van Zuid.

affiche
zaterdag 21 mei 2016

Alle Muziekwandelingen uitverkocht!

Extra wandeling ook uitverkocht

wandeling
zondag 8 mei 2016

Hoe klinkt een straatnaam?

Hoe klinkt een straatnaam? 

ToekNumanHR
woensdag 6 april 2016

De Muze voor middelbare scholen

Je fietst door de Hacquartstraat, je loopt door de Cornelis Schuytstraat, je gaat naar school in de Peter van Anrooystraat, je woont in de Valeriusstraat, je vriendin woont in de Van Breestraat, je vriend woont in de Obrechtstraat en… Maar weet je dat al deze straten genoemd zijn naar Nederlandse componisten? Net als bijna 40 andere straten in Amsterdam Zuid. 

Stedelijkmuseum
woensdag 6 april 2016

Samenwerking met het Stedelijk Museum, 20 mei, 19.00 uur

Als opmaat voor het festival De Muze van Zuid is er op vrijdagavond 20 mei een concert in het Stedelijk Museum Amsterdam, in het kader van de tentoonstelling  Wonen in de Amsterdamse School  die van 9 april - 28 augustus plaatsvindt.

Compose4You
woensdag 6 april 2016

Compose4You

Componisten kunnen niet zonder opdrachtgevers. Dat was vroeger zo en is nu niet anders. Daarom ondersteunt de Stichting Muze van Zuid, die niet alleen het muzikale erfgoed een warm hart toedraagt maar zich ook nauw betrokken voelt bij eigentijdse muzikale ontwikkelingen, het initiatief Compose4You van Nieuw Geneco en Stichting Donemus Beheer.

Eva-van-den-Bosch
vrijdag 4 maart 2016

De Muze voor scholieren

In samenwerking met de Muziekschool Amsterdam is een lessencyclus ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. In drie lessen maken ze kennis met de componisten uit de buurt. 

wandeling
zaterdag 2 januari 2016

Opening met een wandelconcert op zaterdagmorgen

De Muze van Zuid brengt het publiek in beweging. De renaissanceblazers van Les haulz et les bas openen het festival op 21 mei voor de Obrechtkerk, met muziek van Obrecht, Ockeghem en Dufay.